התפקיד שלי הוא תמיד להיות מודאג
ראיון מיוחד ובלעדי עם ראש רח"ל, בצלאל טרייבר המתייחס לדרכים לשיפור מעמד הקב"ט ("הגדרה שגויה ביסודה"), לעתידם המקצועי של ממוני הביטחון ברשויות המקומיות ("יש למנות לתפקיד בעלי כישורים מתאימים ועפ"י קריטריונים מוסדרים") ולמוכנות העורף לקראת שעת חירום ("קיים צורך חיוני להשתפר").
מוכנות העורף לקראת המערכה הביטחונית הבאה היא ללא ספק אחת הסוגיות המרכזיות הנמצאות על סדר היום הציבורי. רק לאחרונה ציינו עשור למלחמת הלבנון השנייה, מלחמה בה כזכור נחשפנו לראשונה לשינוי המציאות הביטחונית אשר הפכה בין רגע את המרחב האזרחי, בדגש על הרשויות המקומיות, לחזית של ממש ולהתמודדות עם מטחי רקטות וטילים מלבנון. על רקע איומיו של נסראללה מצפון, לצד רחשי המנהרות מדרום ומבלי ששכחנו לרגע את האיום האיראני, אנו מביאים אליכם בגיליון זה תמצית מדבריו של ראש רח"ל, תא"ל במיל', בצלאל טרייבר, שבראיון מיוחד מתייחס במסגרת תפקידו למוכנות העורף לשעת חירום.
"המוכנות כיום היא בינונית-מינוס", חושף טרייבר בפתח דבריו באופן שאינו משתמע לשתי פנים. "קיימים לצערי עדיין פערים בתחומים רבים.יש צורך חיוני להשתפר בכל הקשור להגנה והמשך פעילות של תשתיות לאומיות ואסטרטגיות בחירום, נושאי יתירות וחלופיות, מוכנות משרדי הממשלה והרשויות המקומיות לספק שירותים לאזרחי המדינה במציאות ביטחונית שאינה ברורה ועוד פערים נוספים שעליהם אינני יכול להרחיב".
המצב הנוכחי מדאיג אותך?
"התפקיד שלי הוא להיות מודאג. אסור לי להיות רגוע אף פעם. אנחנו פועלים במסגרת תכנית שנתית ורב שנתית שנועדה לטפל בפערים השונים, כך שיש עוד הרבה מאוד מה לעשות. בעיקר חשוב לי להדגיש כי בכל סבב או אירוע ביטחוני שיצריך מעבר לחירום, הרשויות המקומיות וממוני הביטחון בהן יהוו את לבנת היסוד. אולם במצב הנתון חסרים לרבים מהם כלים משמעותיים על מנת לתפקד. כך למשל בחלק מהרשויות אין מחלקות חירום בעוד גם בחלק מרשויות בהן קיימות מחלקות מסוג זה חסרה היכולת לניהול עצמית תחת עומס ביטחוני כבד".
אתה מתכוון לקב"טים, ציבור שמעמדו מתערער השכם והערב ושלא בצדק.
"ההגדרה הזו של מעמד הקב"ט היא הגדרה שגויה מיסודה לטעמי . ההגדרה הנכונה צריכה לעסוק בחירום ברשות המקומית. נקודת המוצא בהיבט הזה תצטרך לכלול את תפקיד הקב"ט כחלק ממשרה כוללת של אגף חירום מוסדר שיהיה כפוף אך ורק למנכ"ל הרשות. קצין הביטחון יהווה תפקיד אחד מני רבים בתוך המשרה הזו, בעוד שתפקידיו המרכזיים הם הכנת הרשות לחירום, תפקיד שכולל גם הגדרות שאינן ביטחוניות, כמו מים, חשמל, מיגון ציבורי, מערך רפואה, רווחה, הדרכה והסברה ועוד". מתי אתה מעריך מהלך שכזה יוכל לקרום עור וגידים?
"אינני יכול לענות על שאלה כזו המציבה לוחות זמנים, אבל אני כן יכול לומר שצריכה לעשות עבודה יותר יסודית מצד כל הנוגעים בדב . ר בעבר נעשה ניסיון של משרד הפנים בנושא בשיתוף מרכז השלטון המקומי, איגוד הקב"טים ורח"ל, אולם לא נעשה מספיק. יש צורך חיוני במינוי של אנשים בעלי כישורים מתאימים לתפקידי החירום ועל פי קריטריונים שייקבעו ע"י רח"ל וגופים ביטחוניים אחרים. מינויים אלו יהעיו חייבים להיחתם בחוזה אישי / בכירים עם
זיקה לגופים הממלכתיים, קרי רח"ל, פקע"ר ומשרד הפנים".
מהי עמדתך בנוגע לשכרם של הקב"טים ברשויות המקומיות?
"שכרם של קציני הביטחון צריך להיקבע במעמד ראש אגף או ראש מחלקה בכיר ברשות המקומית עם הכניסה לתפקיד, כולל הגדרות ברורות לתפקידיו בעת חירום. אינני מעוניין להרחיב בנושא ".